„Секрети“ на лазерното гравиране върху тъкани

  • 0

„Секрети“ на лазерното гравиране върху тъкани

Category:Лазерно гравиране

Напоследък гравирането на различни изображения върху плат (особено дънков) се превърна в модерна тенденция. Като маркетингов трик технологията за гравиране на тъкани си оправдава напълно. Въпреки това, на практика, нещата с гравиране много бързо се превръщат в безполезни (изтриват се, разбрида се и т.н.). Това не е изненадващо, тъй като всеки плат е много тънък материал. Ако е леко надраскан с лазер, той ще наруши структурата на преплитане на тъканите. Подобно отслабване на „носещата рамка“ води до загуба на сила – тъканта започва да се изхабява, като след многократно и интензивно пране.

По този начин, ако гравирането на изображения върху тъканта е все още необходимо, трябва да изберете областите на облеклото, които са обект на минимално триене. В противен случай тъканта, „отслабена” от лазера под въздействието на външен абразивен товар, бързо ще стане неизползваема. И цялото начинание със създаването на естетически образ скоро ще бъде развалено от влошаването на качеството на цялата тъканна основа.


  • 0

Лазерно гравиране върху метал – със или без паста?

Category:Лазерно гравиране

Машините за лазерно гравиране с ЦПУ вършат отлична работа по изготвянето на изображения на повърхностите на заготовките на най-разнообразния материал. В този случай, техническите характеристики на лазерните машини (оптична система с висока резолюция, прецизна механика, „интелигентна“ електроника) ви позволяват да гравирате изображения с много високо качество. Дори модели, в които изобилстват малки детайли, са контрастни, свежи с перфектни детайли. Настолните мини-гравьори често осигуряват дори по-добро качество на гравиране от по-възрастните „братя“, въпреки че те са по-ниско в производителността на рязане.

За гравиране на изображения, в паметта на CNC лазерна машина се зарежда програма, базирана на векторни или растерни графични файлове. Такъв алгоритъм прави възможно опростяването на програмирането на машината колкото е възможно повече – всяка работа на дизайнер е вече задача за обработка. Графичната скица се нуждае само от малко усъвършенстване. Специалният “софтуер” ще помогне да се създаде маршрут, базиран на скицата на радиатора и да се експортира към файл “разбираем” за CNC контролера на лазерната машина. От своя страна, кинематичните характеристики на инструменталния портал на машината (носещ лазерен излъчвател) ще позволят да се реализира комплексен маршрут на обработка – до създаването на 3D изображения (100% съответстващи на оригиналната компютърна скица).